TARIM HUKUKU DERNEĞİ, SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GÜVENLİ GIDA İÇİN ÇALIŞACAK

Merkezi İzmir’de olan Tarım Hukuku Derneği, tarım sektöründe yaşanabilecek sorunların çözülmesi ve halkın sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşabilmesi amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Tarım Hukuku Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Arsin Demir, Türkiye’nin tarım sektörünün mevzuatsal açıdan yeterince korunmadığını ve hak ettiği şekilde temsil edilmediğini ifade ederek, bu alanda sağlayacakları güçbirliği ve yayınlayacakları raporlarla hem üreticiye hem de tüketiciye destek olmak istediklerini söyledi.

5 aydır faaliyette olan derneğin çalışmaları hakkında bilgi veren Avukat Arsin Demir, “Aralarında hukukçu, ekonomist, siyaset bilimci, ziraat, orman ve endüstri mühendisi gibi uzman kişilerden oluşan bir kurucu kadromuz var. Tarım hukuku ülkemizde ayrı bir disiplin olarak ele alınamamış durumda . Bizler bir sivil toplum kuruluşu olarak gerek akademik gerekse de mevzuatsal açıdan gerekli destek ve çalışmaları yürütmek amacındayız. Tarım hukuku ceza hukuku, idare hukuku, medeni hukuk, gayrimenkul hukuku gibi bir çok farklı hukuk alanlarını içine alan bir geniş yelpazeye sahiptir. Bu hukuk disiplinin yaratılabilmesi için kanun koyucuya, idari makamlara, şirketlere, üreticilere ve tüketicilere objektif ve eşit mesafede destek olmak istiyoruz. Öncelikle taklit ve tağşiş (hile) yapılan ürünler üzerinde duruyoruz. Bu konuda yalnızca para cezası verilmesinin yeterli olmadığını, insan sağlığıyla oynayanlara en ağır nitelikte hapis cezası verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü tarımsal ilaç kalıntıları olan, taklit, hileli ürünler insanın vücut sağlığını olumsuz etkiliyor ve zehirliyor. Bu konuda verilecek cezalar daha caydırıcı olması gerekli” diye konuştu.

HALKIMIZIN SAĞLIĞI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Son dönemlerde taklit ve hileli ürünlerin sayısında da artış gözlendiğine de dikkat çeken Tarım Hukuku Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Arsin Demir, şunları söyledi: “Tanınmış bazı markalı ürünlerde bile bu tarz aldatmacalar görülebiliyor. Halkımızın sağlığı ve güvenilir gıdaya ulaşabilmesi çok önemli. Bu nedenle, gerçekleştirilen denetimlerin etkili ve verilecek cezaların da daha caydırıcı olması gerekiyor, hileli ürün yapan şirketlerin isimlerini liste olarak yayınlamak yeterli olmamaktadır. Tarım Hukuku Derneği olarak geniş bir perspektifle tarım sektörünü ele alıyoruz.Kamu otoritelerine destek olmak ve sektör konusunda görüşlerimizi de bildirebilmek için çalışma grupları oluşturuyoruz. Çalışma gruplarımız arasında tarım hukuku, tarım ekonomisi, küresel ilişkiler, tarım ve enerji gibi gruplarımız var ve sektörden uzmanlarla bir araya gelip bölgesel, ulusal ve uluslararası işbirlikleri geliştirmek istiyoruz.STK olarak tarım sektörünün bir paydaşı olan bilim insanlarının da görüşlerine ihtiyacımız var. Tarımsal buluşların patent, marka başvurularının yapılması ve korunması, coğrafi işaretlerimizin artırılması konusunda da çalışmalar yürüteceğiz”

Bir STK olarak siyaset üstü bir anlayışla tarımsal üretimin sürdürülebilir olması ve gıda güvenliğinin korunması için tamamen bilimsel ve mevzuata uygun bir şekilde hareket ettiklerinin altını çizen Başkan Arsin Demir, Türk halkının daha kaliteli ve sağlıklı gıda ürünlerine ulaşabilmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak

Bu gönderiyi paylaş